fredag 16 mars 2012

Dagens skiva #16.

Varje dag, så länge högen med olyssnade skivor finns kvar, lägger jag in en ny cd i iTunes och lyssnar igenom den.

Idag: Strountes - Strountes

Hade ingen aning om vad det här var när jag ramlade över skivan på Emmaus, men omslaget lovade gott, och när jag såg namnen Maria Eriksson och Mats Gustafsson var köpet givet. Jag gillar ju The Concretes, men jag gillar oftast medlemmarnas soloutflykter ännu mer, och Maria Eriksson är nog min favorit-Concrete. Mats Gustafsson vet jag vem det är, men har aldrig lyssnat på. Hur låter detta då? Det låter frijazzigt. Jag tänker på Nicolai Dungers projekt A Taste Of Ra, men det kanske säger mer om min begränsade kunskap om genren än om musiken i sig. Jävligt spännande och fascinerande är det hur som helst. Och bandnamnet, är det taget från diktsamlingen av Gunnar Ekelöf? Respekt i så fall.

Det blir förresten mer Concretes-relaterat på bloggen framöver, så håll ögonen öppna.

2 kommentarer:

thisismycat sa...

Mats Gustafsson är lite varstans och härjar. Antar att du hört Fire!, jag skrev om dem för ett tag sedan. Väldigt bra, men egentligen ganska långt från frijazz. Men intressant.

Strountes kände jag faktiskt inte till, men annat med Mats man kan kolla upp är the Thing (som ibland inbegriper Joe McPhee, vars skiva Nation Time jag nämnde nyligen) som gjort en mycket bra PJ Harvey-cover:
http://open.spotify.com/track/6ZEXujYYVfJZrIabBEvZWM

Om du är nyfiken på "riktig" frijazz kanske jag kan skriva en liten nybörjarguide. Eller åtminstone det som fick mig att börja gilla det.

Niklas sa...

Nej, har inte hört Fire!, eller The Thing. Gustafsson är en sån där som alltid verkat i utkanten av mitt synfält. Jag har känt till honom, men aldrig aktivt letat upp honom. Främst är det väl hans samarbeten med Sonic Youth jag varit nyfiken på. Nu vill jag höra mer.

En nybörjarguide till frijazzen tas tacksamt emot!