lördag 11 februari 2012

#322. Lite läsning.

Jag började skriva en lång text häromdagen. Den tog avstamp dels i Maria Svelands text om politisk depression, dels i bloggen Kamratskap Rocks rasande angelägna inlägg på samma tema. Sen insåg jag att det jag skrev mest bara blev ett svamligt upprepande av vad dessa skribenter redan fått ur sig. Jag nöjer mig därför med att bara peka på texterna i fråga och be er läsa dem. De säger en del otäcka grejer om Sverige idag, grejer jag själv går och funderar på dagligen.

3 kommentarer:

Johansson sa...

Jag tycker Svelands krönika är läsvärd på det hela, men hennes "guilt by association"-kopplingar mellan Timbro och Per Ström och händelserna på Utöya är smaklösa.

Niklas sa...

Jag håller med. Eller snarare: jag förstår att det uppfattas så. Åsa Linderborg gjorde samma sak i sitt inlägg i Bengt Ohlsson-debatten. Dock: det går inte att komma ifrån att Breivik mördade socialdemokrater. Det var en politisk massaker, och det går inte att helt se det som en isolerad händelse. Att nämna honom i samma mening som Ström, Ohlsson och andra, mer harmlösa typer, är magstarkt, men inte utan grund. Det är ingen slump att massakern på Utöya hände just 2011 och inte 2003. Därmed inte sagt att Ström eller Ohlsson har någon skuld i det som hände, eller någonting med Breivik att göra överhuvudtaget.

Anonym sa...

Jag förstår inte dessa "guilt by association"-invändningar. Det är väl oerhört relevant att förstå att enskilda galningar som mördar med politiska motiv inte formas i ett vacuum?

Institutioner som Timbro och personer som Per Ström drar ett jävligt stort strå till stacken när det gäller att normalisera och legitimera åsikter som ibland är fullständigt hårresande. Att peka på detta är inte detsamma som att påstå att de är skyldiga till Utöya, men många verkar välja att läsa det så.