torsdag 2 februari 2012

#314. Before Watchmen.

DC Comics annonserade igår ut att det i sommar kommer ett gäng prequels till mastodontserieklassikern "Watchmen". Samtliga huvudpersoner i Alan Moores klassiker har förärats en egen miniserie som fokuserar på deras liv före händelserna i den 25 år gamla förlagan. 

Nyheten slog ner som en bomb i serievärlden, och jag, liksom många andra, är kluven. "Watchmen" är ju på alla sätt en avslutad, färdig historia. Det behövs inga fler berättelser om huvudpersonerna. Allt som behöver sägas om deras historia och bakgrund är dessutom redan berättat i originalserien. Att tillföra något är garanterat att tillföra något överflödigt, och hur man än bär sig åt är det oundvikligt att de nya serierna kommer att kontrastera för mycket mot ramverket, i stil, i ton, i bildspråk, för att verkligen kännas som en del av berättelsen. 

Det är också uppenbart vad som är det verkliga drivkraften bakom projektet. Pengar. För precis som alla andra branscher är seriebranschen i djup kris. När amerikanerna får sämre ställt är serieprenumerationerna det första som ryker, och återväxten på serieläsare är låg. 
 Nya "Watchmen"-serier är helt enkelt en av de få potentiella guldkalvar seriebranschen har kvar. Ett projekt som detta lär locka både gamla och nya läsare, särskilt som DC också har lyckats knyta förstklassiga författare och tecknare till projektet, den sortens tecknare och författare som kan sälja serier på sitt namn enbart. J. Michael Straczynski, Darwyn Cooke, Amanda Conner, Joe och Andy Kubert, för att nämna några.
 

Det ska bli spännande att se och läsa de färdiga resultaten. Även om åtminstone jag kommer att välja att se det här som ren fan fiction, något helt och hållet fristående från "Watchmen".

Vad Alan Moore tycker? Han är inte överförtjust.

Inga kommentarer: