torsdag 5 augusti 2010

#87. Sherlock.Och DÄR fick jag precis en ny obsession. Sherlock Holmes! Har egentligen ingen koll alls på honom sedan tidigare, utöver grunderna: Conan Doyle, Baker Street, "Elementärt, min käre Watson", etc, men första episoden av nya BBC-serien "Sherlock" gav verkligen mersmak. Benedict Cumberbatch gör en alldeles utmärkt fulsnygg Holmes för 10-talet, och Martin Freeman, som ju aldrig är sämre än jättebra, är en lysande Watson. Serien har en härligt sarkastisk ton, Sherlock själv påminner om en blandning mellan Withnail från "Withnail & I" och Dr. Who (den äldre). London är regnigt, mörkt, fyllt av neonskyltar och snabbmatshak, och Sherlock använder mobil och GPS lika mycket som sitt intellekt för att lösa mordfall. Det är inte din gammelmormors Sherlock Holmes, men det är fruktansvärt underhållande. Till och med min flickvän, som är Holmes-konnässör sedan gammalt, gillar det. Ett kvalitetstecken så gott som något.

4 kommentarer:

Gumse sa...

Vi borde se några avsnitt av den klassiska tv-serien också:

http://www.imdb.com/title/tt0086661/

Men ja, det var förvånansvärt bra!

Filip sa...

Årets tv-händelse på öarna? Blir än mer sugen på att se den nu, särskilt efter Withnail-droppningen där.

Apropå Martin Freeman så ska han ha ett väldigt stort musikintresse. Läste en intervju med honom för några år sedan där han visade upp en ganska så imponerande samling stenkakor. Men så är han ju aldrig sämre än jättebra.

Niklas sa...

Andra avsnittet var inte riktigt lika starkt som första, men fortfarande riktigt kul.

Filip: Googlade Martin Freeman nu, och du verkar ha rätt. Han verkar vara en soulkännare av rang. Det syns liksom på honom. Sympatiskt.

Johansson sa...

Nu ska jag inte vara motvals..:). Håller med om att det var en riktigt lovande start på serien, och ja Martin Freeman verkar ytterst sympatisk. En sån där kille man bläddrar i skivbackar tillsammans med och tar en fika på Kungsholmen..;).

Jag kan annars tipsa om The good guys, om man bara vill ha något lätt i sommarvärmen. Bradley "Josh Lyman" Whitford spelar gammaldags snut som teamar upp med Colin Hanks. Härligt klichéartad och parodierande på 70talets snutserier....och Whitford har aldrig sett ut att ha roligare.