måndag 23 augusti 2010

#105. Brick.I en IMDB-diskussion om trevliga "The Ghost Writer" ramlade jag över "Brick", och blev nyfiken. Filmen beskrevs som, vid sidan av just "The Ghost Writer", en av de bästa noirfilmerna de senaste tio åren. Dessutom hade den ju Joseph Gordon-Levitt i huvudrollen. Gillade honom i "Inception" och "(500) Days Of Summer" och älskade hans prestation i "Mysterious Skin". Två goda anledningar att se filmen alltså. Men vilket besvikelse. Vilket trams!

"Brick" är en film noir i high school-miljö. Huvudpersonens Brendans exflickvän ringer en dag upp honom och svamlar osammanhängande om "brick" och "the pin". Kort därefter hittas hon mördad vid en avloppstunnel, och Brendan, som besitter oanade detektivskills trots sin unga ålder, bestämmer sig för att själv utreda vem som är den skyldige. Inget av det här är särskilt trovärdigt. Ingen karaktär känns mänsklig eller intressant. De är pappfigurer utklippta specifikt för de scener de medverkar i, utan vare sig historia eller personlighet. Tanken är säkert att det är lite edgy och coolt med tonåringar som snackar som hårdkokta gangsters, men det är aldrig annat än fånigt. "I fed you Jerr to see him get eaten not to see you fed!" skulle låta stenhårt om Humphrey Bogart väste det genom ena mungipan i ett taskigt upplyst förhörsrum. Från en 17-åring indragen i lärarrummet? Not so much.

Det sorgliga är att det finns en bra film nergrävd någonstans i den sörja som är "Brick". Samma story, men med välskrivna karaktärer, en helt annan miljö, och kanske en lite äldre Joseph Gordon-Levitt, det kunde vara något det. Kanske inte en av de bästa noirfilmerna de senaste tio åren, men åtminstone något hyfsat sevärt.

Inga kommentarer: