torsdag 12 januari 2012

#301. Fem grejer jag inte saknar med Last.FM.

Idag har jag lyssnat på Do Make Say Thinks "Winter Hymn Country Hymn Secret Hymn" och hela Stereolabs "Oscillations From The Anti-Sun"
Det finns det inga bevis för. 
Ingen statistik som styrker mitt påstående.
Ni får helt enkelt tro mig. 

Det här känns rätt fint.
Här nedan kommer fem andra anledningar till att mitt liv blivit avsevärt mycket bättre sedan jag avaktiverade mitt Last.FM-konto igår. Observera att jag i vissa fall tagit i lite i överkant. Vissa av de här tankarna har jag nog aldrig direkt formulerat, men de har funnits där i bakhuvudet och påverkat mitt musiklyssnande på ett, i mitt tycke, negativt sätt. Observera också att detta inte är kritik mot siten Last.FM eller de människor som fortfarande använder tjänsten. Det är bara jag som har en osund relation till statistik. Jag kan inte leva med den. Jag låter den bli ett självändamål, och statistik och redovisningsplikt bör aldrig bli anledningen till att vi väljer att uppleva något. Då kör vi.


1. Att få ångest varje gång iPoden inte synkar som den ska.

När jag lyssnat på musik i iPoden och kopplat in den i datorn läser iTunes in vilka låtar som spelats, hur många gånger de spelats, och därefter ska detta föras över till Last.FM-statistiken. Ibland har detta misslyckats, vilket gett mig svår ångest. "Nu har jag lyssnat på all den där musiken i onödan!" har jag tänkt. Obegripligt.

2. Att avstå från att lyssna på bra skivor av rädsla för att det ska "paja" statistiken.
Okej, det här är svårt att förklara för den oinvigde, men jag ska försöka: Last.FM har olika "gadgets" som presenterar ens mest spelade skivor som snygga kollage (för exempel på detta, se föregående inlägg). Eftersom jag tycker det är roligt att se kollaget ändras då och då, ja, se nya skivor tillkomma och gamla falla bort, har jag, medvetet eller omedvetet, undvikit att lyssna på skivor som redan funnits bland de femtio mest lyssnade. Det är ett idiotiskt skäl till att hålla sig borta från musik som faktiskt betyder något för en.

3. Att reta upp mig på felaktiga skivomslag, feltaggade låtar, etc.

Seriöst, att se en låt jag just lyssnat på dyka upp med fel omslag i listan på Last.FM har kunnat förstöra en hel kväll för mig.

4. Att undvika bra skivor för att de har för få, långa låtar, eller för många korta.
Helt idiotiskt. Hur mycket skulle jag ha lyssnat på Godspeed You Black Emperor om det inte vore för att deras låtar inte riktigt räknas på rätt sätt i Last.FM-statistiken? Hur mycket skulle jag ha njutit av alla min fantastiska Guided By Voices-skivor om det inte vore för att jag tyckte att alla deras hundratals enminutslåtar liksom ger missvisande statistik? "Det ser ju ut som om jag är typ världens största GBV-fan om jag råkar lyssna på hela "Alien Lanes" två gånger i rad, så kan vi ju inte ha det!"


5. Att lägga dyrbar tid på att lyssna på låtar och reloada Last.FM-profilen enbart för att se hur de scrobblas.
En enorm tidstjuv. Faktiskt. Hur autistiskt det än må låta. Och tid, det är något vi inte behöver ödsla med. Vi får den aldrig tillbaka, och den går åt fort nog ändå. Och måste vi prompt fördriva den är det kanske bättre att vi gör det med något som inte stressar upp oss? Bara en tanke.

3 kommentarer:

Filip sa...

Smått plågsamt att känna igen sig i några av punkterna. Framför allt den avslutande punkten gör att tanken på att säga upp mitt konto även har slagit mig. Last.fm gör inte mina autistiska musik- och statistiksidor särskilt mycket gott. Imponerande att bara sluta sådär - jag är inte riktigt där än, men jag förstår precis varför du slutade.

thisismycat sa...

Hög igenkänningsfaktor på det inlägget. Minns en tråd jag startade på ett musikforum (RIP), där jag undrade hur jag skulle kunna ta bort en Raconteurs-låt som min mest lyssnade, eftersom jag inte kunde stå för det. Även om det verkligen var min mest lyssnade låt. Helt sjukt.
Nån dag får man helt enkelt sluta vara så förbaskat ängslig och helt enkelt ta bort sitt Last.fm-konto.

Dock har jag blivit tipsad om att man, i Spotify, kan använda sig av Last.fm-appar som gör att man kan utgå ifrån en av sina favoritlåtar och så spelas det sen musik som man "borde" gilla. Låter bra i teorin, men sällan jag har tid att bara låta datorn gå och spela sånt jag inte vet om jag vill lyssna på.

Niklas sa...

Ja, jag anade att det fanns fler där ute som skulle känna igen sig i det här. Funderade på att ta bort det redan för några månader sedan, men pallade inte då. Alla dessa år av lagrat lyssnande...

Den där funktionen du nämner, låter ju rätt mycket som Genius i iTunes, som är jättebra i teorin, men det blir sällan att man verkligen använder det. Hade man obegränsat med tid att lägga på musiklyssnande, så visst, men när man bara har ett par timmar per dag så blir det nog snarare så att man väljer det man vill lyssna på med omsorg, snarare än att låta det slumpas fram.