tisdag 12 mars 2013

Hemma Hos Seyhmus.


Jag har skrivit om Hemma Hos Seyhmus sådär i förbifarten tidigare, men nu tycker jag det är dags att unna Stockholms trevligaste vegetariska lunchställe ett eget inlägg. Jag är ju inte vegetarian själv, men försöker äta vegetariskt åtminstone ett par måltider varje vecka. Ska jag äta köttfritt ute blir valet ofta Hermans, både för maten och för utsikten, men ännu oftare just Hemma Hos Seyhmus. Det är mindre fancy än Hermans - utsikten är inte mycket att jubla över, förrutom att man kan se Högalidskyrkan i ögonvrån - men det finns gott om andra fördelar.

Jag var där för några veckor sedan och jag var där igen i helgen, båda gångerna var det söndag och klockan var strax efter elva. Vid den tiden har de precis öppnat, så stället är nästan folktomt, och buffén är precis framdukad. Perfekt, oavsett man kommer själv, eller som i mitt fall, med ett litet barn. Färre dömande ögon, man kan vara mer avslappnad när ungen kladdar hummus över kläder och bord. Och det är lugnt. Ingen musik, ingen puls, gott om plats.

"Det påminner om Söder som Söder var förr", sa Mikaela, och det stämmer säkert. Jag har ju inte varit på Söder innan det blev hippt. Men jag kan tänka mig. Det är något väldigt inbjudande över atmosfären på Hemma Hos Seyhmus. Så långt från trendängslighet och hype man kan komma.

Och, inte helt oviktigt: maten är jättegod. Jag är framförallt svag för vårrullarna med spenat- och ostfyllning. Nu i söndags serverades dessutom hemlagad baklava till dessert. Ljuvligt gott.

2 kommentarer:

daniel sa...

Jag önskar jag känt till både Hermans och Seyhmus när jag var i Sthlm för två år sen. Istället åt jag på Légumes och blev antingen matförgiftad eller fick någon överreaktion eftersom jag låg med feber och spydde i ett dygn, på ett hotellrum vid Brommaplan.
Maten var faktiskt riktigt dålig också.
Göteborg har ett par, tre liknande ställen. Vegetariska restauranger är vänligare än andra känns det som ibland.

Niklas sa...

Usch, låter otrevligt. Har inte hört talas om Légumes, och det är väl kanske lika bra då.

Ja, det känns som om det är mindre prestige på vegetariska ställen.