fredag 2 september 2011

#236. Cooley-Munson - In Debt.

Titta på omslaget. Det skulle kunna vara Fleet Foxes och Grizzly Bears roddare som startat en folkpopduo ihop, eller hur? Men Alan Munson och Bill Cooley var verksamma redan tidigt 70-tal. "In Debt" spelade de in själva och lät trycka upp i minimal upplaga, i hopp om att något skivbolag skulle komma över ett exemplar och signa dem. De trodde de skulle bli större än The Beatles. Det blev de aldrig.

"In Debt" blev istället, långt senare, en dyrgrip i vissa kutryggiga kretsar. En begränsad upplaga innebär ju närmast automatisk värdeökning med tiden, oavsett kvalitet, men "In Debt" är faktiskt ganska bra på riktigt. Den låter ganska exakt som omslaget ser ut. Mjuk folkpop, taffligt inspelad, ibland med lätt psykedeliska inslag, ibland lite mysig stämsång, ibland, som på "Sightly Sue", försiktigt svängigt, på ett lite svajigt sätt. Nämnda låt är också så effektiv att den sätter sig som klister i hjärnan efter bara en lyssning.

Just det, värt att nämna är att skivan sedan ett par år tillbaka finns på cd också. Annars hade jag nog varken hört talas om, hört eller ägt den.

Inga kommentarer: