tisdag 1 juni 2010

#46. A Colt Is My Passport.Stenhård titel, stenhård huvudroll, stenhård slutscen, däremellan en hel massa dödtid. Så kan man sammanfatta "A Colt Is My Passport". För även om det på många sätt är en imponerande film (den känns väldigt modern för att vara inspelad 1967) så engagerar den bara korta stunder. Däremellan är det mycket snack och rätt liten verkstad.

Filmen handlar om yrkesmördaren Shuji (Jo Shishido), som efter att ha tabbat sig under ett uppdrag får såväl mordoffrets anhöriga som sina uppdragsgivare efter sig. Han gömmer sig på ett hotell där Mina (Chitose Kobayashi) arbetar. Hon fattar genast tycke för den tystlåtne Shuji och försöker hjälpa honom fly. Relationen mellan Sjuki och Mina får aldrig riktigt utvecklas, istället fokuseras det på diskbänksrealistiska scener från Minas vardag, med fulla, svärmande kunder och scener på mafiosos som snackar. Sånt kan ju vara trevligt om det förmedlar någon slags stämning eller för handlingen framåt, men så är icke fallet här.

Men när det hettar till hettar det till på allvar, och slutscenerna är riktigt snygga. Plus också för den sköna musiken som skapar en behaglig känsla av spaghettiwestern.

Inga kommentarer: