onsdag 13 november 2013

All den jazzen.

Genren "jazz" utgör kanske en procent av min skivsamling, och ungefär lika lite i mitt iTunes-bibliotek. Detta trots att det är den genre som gett mig allra mest det senaste året. Det var länge sedan musik på det här sättet liksom tog mig i besittning, fick mig att verkligen känna mig annorlunda, fick mig att drömma, gav omvärlden en annan lyster. Promenaden från Hötorgets tunnelbaneuppgång till Europahuset känns nästan lite glamourös med, säg Oddjobs "Koyo" eller Miles Davis "Relaxin' With The Miles Davis Quintet". Mina steg känns lite lättare. Musik känns som något spännande och oförutsägbart igen.


Frustrerande är att jag inte kan någonting om jazz. Jag känner till en massa namn, men har ingen uppfattning om hur artisterna låter, eller vad skillnaden är mellan typ bebop och hard bop. Men däri ligger väl en del av spänningen också.

Nu vill jag ha tips. Bring it on. Vad ska jag lyssna på? Klassiskt som modernt, stökigt som lugnt, allt funkar!

5 kommentarer:

Martin sa...

Ett tips är att Oddjob spelar sin nya barnskiva Jazzoo live på Bio Rio 8 dec med filmprojicering bakom. Vi ska dit med barnen (det är en föreställning i november också).

Slänger med en jazzlista också. http://open.spotify.com/user/herralarik/playlist/77WHAYyVdwD4mnnYVJuFTz

Niklas sa...

Tack för tipset! Ja, det är samma upplägg som på Kulturhuset Var där med Frank och det var mycket uppskattat. Skivan går varm här hemma.

Spännande med listan! Ska se till att lyssna ikväll.

abcderik sa...

Några favoriter:

Charlie Parker - The Best of The Dial Years
Lars Gullin - Fäbodjazz
Sahib Shihab & the Danish Radio Jazz Group
Thelonious Monk - Complete Blue Note recordings

Den första har jag nog lyssnat mest på. Toppenbra. Ska klura på om jag kommer på något mer. Jazz är bra men svårt. Har själv svårt när det blir för bröligt och stökigt.

Niklas sa...

Tack, tror jag hade en mp3a med Charlie Parker som jag lyssnade mycket på för några år sedan, och Monk känner jag förstås till, även om jag aldrig lyssnat på honom. Lars Gullin har jag alltid förväxlat med GG Allin (har ungefär lika bra koll på bägge två, det vill säga ingen koll alls) men nu ska jag ta mig an honom ordentligt.

John sa...

Jaga Jazzist kanske vore något för dig.