tisdag 4 september 2012

Vinylen.

Det här med att piratkopiera musik i enorma kvantiteter har aldrig riktigt varit min grej. Jag experimenterade med det en sommar, men jag gav upp när jag insåg att jag inte kunde minnas en enda låt jag hade på hårddisken (okej, jag överdriver lite, men jag hörde mycket, lyssnade lite och det var ännu mindre som fastnade). Däremot har jag alltid, med undantag för perioder då jag haft dåligt ställt, köpt väldigt mycket skivor. De senaste åren, då cd-skivans låga status pressat ner priserna rejält, har jag köpt mer än någonsin. Effekten är att skivorna fastnar lika lite som de där nertankade mp3-filerna. Musiken finns i rummet, men den fyller inte upp det. Så det naturliga steget nu är naturligtvis att göra som så många andra - överge cd-formatet och gå över helt till vinyl. Den här texten argumenterade så pass passionerat för saken att det blev sista spiken i kistan för mitt cd-köpande*

*också liten överdrift, en och annan lågprisskiva kommer fortfarande slinka ner i andrahandskassen, men med nysläppta skivor blir det vinyl hela vägen.

2 kommentarer:

daniel sa...

Bra! Bra text också. Även om jag fortfarande tragglar igenom massor med nytt på Spotify så önskar jag att jag tog mer tid på mig.
Det är inte dumt det där heller, att skaffa en liten äldre anläggning för några hundra. Det kommer låta så sjukt mycket bättre än laptophögtalare oavsett vad man köper. Tyvärr är min vinylspelare "trasig" (den gnisslar) och jag har inte hunnit ta tag i det. Jag köpte en annan på en loppis på en chansning, men den hade bara ljud i en kanal. Går ju givetvis att fixa, men det tar ju också tid...

Niklas sa...

Nu var det länge sen jag lyssnade i laptophögtalare - vi har en bra anläggning sedan tidigare, och helt okej förstärkare och högtalare, och alltsammans kopplat till datorn. Det har bara inte blivit att vi lyssnat så mycket på vinyl tidigare, men det blir det ändring på nu. Det är något nästan återställande och renande med att lyssna igenom en vinylskiva före läggning på kvällen, verkligen lyssna på den och inte bara "ha på den i bakgrunden". Har saknat det.