tisdag 28 augusti 2012

Sommarens läsning.

I höst kommer del fem i Karl Ove Knausgårds romansvit "Min Kamp" ut på svenska. Inte alls dumt. Jag sträckläste både del tre och del fyra i sommar, och även om trean stundtals var ganska seg - jag har överhuvudtaget svårt för barndomsskildringar har jag upptäckt - och fyran var grabbig i överkant så ändrar det inte på det faktum att det är ett väldigt fascinerande och välskrivet projekt. Jag väntar ivrigt på att se var det slutar. Och på vilka delar av livet de sista böckerna ska handla om. Har han exempelvis skrivit om sin tid på skrivarskola? Och kommer jag i så fall känna igen mig? En av de detaljer jag gillade bäst med del tre och fyra är att många av huvudpersonens osympatiska drag, det han fått kritik för på många håll under de gångna årens kulturdebatt, som här får sin förklaring. Besattheten av manlighet, rädslan för "feminisering"... Det ska bli spännande att ta del av fortsättningen.

Jag läste Jennifer Egans smått omtalade "Huliganerna Kommer På Besök", och utan att ha några jättehöga förväntningar blev jag faktiskt golvad av den. En briljant bok. Påminner en del om Tom Rachmans "De Imperfekta" i sin uppbyggnad; en serie fristående noveller med återkommande karaktärer som till slut bildar en större historia om livet, döden, slumpen och tidens gång. Avsnittet som består av sida efter sida av Powerpoint-bilder är briljant poetiskt berättad, och det avslutande kapitlet, som utspelar sig i framtiden, är den mest övertygande och jordnära sci-fi jag någonsin läst.

Harry Martinsons "Vägen Till Klockrike" (i en urgammal, blek och uppsprättad upplaga) har jag kämpat med hela sommaren. Inte alls en dålig bok, men lite för fragmentarisk, det är lite för tvära kast mellan luffaranekdoter, skrönor och långa filosofiska utläggningar. Eller så var jag helt enkelt inte upplagd för den.

Läsprojekt inför hösten:

 - Spridda texter av Oscar Wilde. Börjar med "The Picture Of Dorian Gray", som jag påbörjade för säkert tretton år sedan, men inte riktigt var redo för då. Nu njuter jag mig genom den.
 - Läsa ut "2666" av Roberto Bolaño, en bok som känns märkligt jobbig att plocka upp, trots att jag alltid har svårt att lägga den ifrån mig när jag väl börjat.

Vad läser ni?

2 kommentarer:

Valdemar sa...

Kan rekommendera Döden och pingvinen av Andrej Kurkov. En skruvad historia om en man som skriver dödsannonser till kändisar och som har en pingvin i lägenheten... Har hunnit halvvägs i den och tycker hittills att den är väldigt bra.
Annars läser jag även Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates. Den är ganska spännande men samtidigt lite seg. Jag har inte läst något annat av Oates men det ska tydligen vara en "klassisk Oates" så om man gillar hennes andra böcker så bör man nog gilla den här med.

Niklas sa...

Minns att jag funderat på att läsa "Döden och pingvinen". Har läst baksidestexten åtminstone.

Jag har bara läst "Blonde" av JCO. Den var väldigt mastig, på ett bra sätt, men så pass mättande att det nog dröjer ytterligare ett tag innan jag läser något mer av henne.