fredag 31 augusti 2012

Ratcatcher.


Lynne Ramsay är hyfsat aktuell med filmatiseringen av "Vi Måste Prata Om Kevin", och har också filmatiserat Alan Warners "Morvern Callar", en bok jag både läste och uppskattade härom året. Och det var på den vägen jag blev intresserad av hennes långfilmsdebut, "Ratcatcher" från 1999. Tidigare i veckan hade jag äntligen ork och tid att se den, och oj så bra den var.

Jag har inte sett mycket film senaste halvåret. Det har inte varit mycket som lockat. Kanske har jag bränt ut mig på allt för många förutsägbara dussinfilmer, filmer där både handling och estetik känns igen från otaliga liknande filmer man tvingat sig igenom. Egentligen är kanske inte "Ratcatcher" en orgie i originalitet: det är en smula socialrealism (en rätt stor smula), en smula drömskt bildspråk, en liten smula komik och ganska mycket tragik. Det är blandningen som gör det så uppfriskande, att Ramsay vågar sväva iväg från den smutsiga diskbänken och tillåta sina karaktärer att låta råttor segla till månen med heliumbalonger, eller rusa genom böljande, overkligt gula fält.

"Ratcatcher" är kanske inte någon ljus film (det beror på hur man tolkar slutet), men den ger åtminstone mig lusten att se film tillbaka. Och det var verkligen välkommet.

5 kommentarer:

daniel sa...

Känner igen det där med film, det är svårt att orka med det liksom.

Har du kollat in Mubi.com? Hyrfilm för kulturnissar. Har inte hittat mycket jag känt igen, men samtidigt blir man ju ganska nyfiken...

daniel sa...

Eh, jag får redigera mitt tidigare inlägg. Jag kände visst igen en del, visade det sig när jag var inne på sidan nu. Var ett tag sedan jag kollade. 25kr per film eller 70kr per månad är faktiskt riktigt bra, om de håller en bra kvalitet på både filmernas innehåll och bildkvalitet.

Niklas sa...

Kände till mubi.com, man hade glömt bort att den fanns. Gillar verkligen tanken med den (surfar runt där nu) men funderar på hur de löst det med undertexter. Det behöver inte nödvändigtvis vara svenska, men eftersom jag ofta ser filmerna med ganska låg volym, och dessutom är lite dålig på att uppfatta vad som sägs annars också, vill jag ogärna se en film utan undertext.

daniel sa...

Undertexter ja, det är ett problem. Har ju köpt en del noir i billiga dvd-utgåvor. De är helt utan undertexter och ljudkvaliteten lämnar en hel del kvar att önska. Då kan det vara helt omöjligt att höra dialogen, för även om man höjer så brusar det bara en massa.
Jag ser helst engelskspråkiga filmer med engelsk text, brukar vara det enklaste sättet att förstå dialogen. Har faktiskt aldrig hyrt på Mubi, men det får man ju ta reda på!

Niklas sa...

Kikade runt lite, och det verkar som om undertext är mer eller mindre standard. Det ska också framgå i filminformationen huruvida undertext finns eller ej, samt vilket språk den är på. Dock tycks den vara hårdkodad, så det går inte att exempelvis byta från svenska till engelska, vilket är lite trist. Men ändå en bra grej!