tisdag 7 juni 2011

#218. Ekelöf, en Östergren-karaktär?Jag läser Johan Svedjedals "Spektrum - Den Svenska Drömmen" om 30-talstidsskriften "Spektrum". Det är det mest fascinerande jag läst på länge. För mig som är en sucker för svensk litteratur, och då framförallt den mer vänsterorienterade, är det en veritabel guldgruva. Mitt anteckningsblock fylls av namn och titlar att undersöka när tid finns, och jag lär mig massor om författare som jag tidigare haft minst sagt rudimentära kunskaper om. Gunnar Ekelöf har till exempel aldrig varit mer än en diktsamling i min bokhylla och "krossa bokstävlarna", ett uttryck som hängt kvar. Nu är han så mycket mer fascinerande. Så här beskrivs han av en vän:

"Det var mycket av sportig engelsman i hans stil, tweedjacka och knäbyxor, skor med övervikt plös, handskar till ratten i ädelträ, smakfullt kombinerade färger. Han verkade så välvårdad och sund, rak i hållningen, allvarlig och respektingivande redan genom det dröjande lågmälta talet, olikt alla jämnårigas. --- En gång tyckte jag ändå att han var tillgjord, då han bläddrade i en bunt fondmäklarnotor och berättade, som gällde det ett slags estetiskt tidsfördriv, om hur han dagligen sålde och köpte Grängesaktier, road av deras kursrörelser ungefär som av ett kuriöst djur. För mig var penningförvaltning en svår yrkessak och det var som om han lekt med maten".

Gunnar Ekelöf - en verklig, historisk person, eller en karaktär i en Klas Östergren-roman?

2 kommentarer:

Filip sa...

Nu har jag visserligen bara läst Gentlemen och Gangsters men tror ändå jag vet vad du menar. Fint formulerat, hur som helst.

"Det var mycket av sportig engelsman i hans stil" fick mig osökt att tänka på det härliga uttrycket "old sport". Det är alldeles för sällan man ser eller hör det. Någon bra svensk översättning tror jag inte heller finns. Väldigt Gatsby, hur som helst.

Niklas sa...

Nej, "gammal sport" funkar ju inte riktigt. :)

Bilden av Ekelöf fick mig faktiskt först och främst att tänka på Leo Morgon i "Gentlemen".