torsdag 15 augusti 2013

Hatet.


Varje gång jag passerar den här reklamaffischen fylls jag med vämjelse. "För att erövra vägen måste du bemästra asfalten". Varför måste vägen erövras? Räcker det inte med springa på den? Hade jag varit genusvetare hade jag skrivit en hel avhandling om den här tråkiga affischen och hur den närmast övertydligt visar på skillnaden mellan manligt och kvinnligt i reklamen, hur vi män liksom ska uppfostras till att vara tävlingsbenägna och aggressiva. Nu är jag inte genusvetare, så jag sätter punkt här.

1 kommentar:

Gumse sa...

En okänd man på cykel stannade härom dagen bredvid vår son som satt på sin trehjuling.
"Kom igen, ska vi tävla!" sa mannen till F. F bara tittade på honom som ett frågetecken.
"Men kom igen då grabben!" uppmanade mannen. F tittade i sin tur frågande på mig och jag sa till mannen att F nog inte riktigt förstod vad han menade, eftersom vi inte brukar tävla.
"Men kör nu då, vi tävlar, vem kommer först dit bort?!" insisterade mannen, nu med lätt irritation i rösten, som om både jag och F hade brutit mot någon slags uppförandekod.
Till slut fick han ge sig, eftersom F vägrade köra.

Där har du mentaliteten i ett nötskal, hur ni män "ska" vara. En treårig pojke som inte är intresserad av tävlan ses som lite efterbliven och "män emellan" är det en självklarhet med kraftmätningar.