fredag 30 april 2010

#8. My god has a hammer!


Idris Elba ska spela Heimdall i filmatiseringen av Marvel-hjälten "Thor". Detta har fått vissa asagudsentusiaster att gå i taket. Anledningen? Elba är svart. ”Det handlar om att respektera integriteten i källmaterialet”, lyder en av invändningarna. Jag kan inte tycka annat än att det är oerhört komiskt. Vi talar om en filmatisering av "The Mighty Thor", seriefiguren med röd slängkappa, tigerrandiga boots och vingar på hjälmen. Seriefiguren som lika gärna slåss mot Doctor Doom och Magneto som mot Loki. Ska vi oroa oss för respekt för källmaterialet är nog en svart Heimdall det minsta bekymret.

5 kommentarer:

J. Adler sa...

Källkritik i det här fallet är väl om att låta Harry Potter spelas av en svart lesbisk gravid kvinna....

Sandstrp sa...

Thor är bara löst baserad på den riktiga asaguden, men filmen i fråga är faktiskt en filmatisering av Thor, seriefiguren. Däri ligger skillnaden.

Allan sa...

Det är vore lika komiskt att byta ut alla vita huvudrollsinnehavare mot svarta i de filmer som utspelar sig i västvärlden. Det är ju film och inte verklighet.

Ska vi oroa oss för respekt för källmaterialet är nog svarta skådespelare det minsta bekymret.

Anonym sa...

Hur kul hade det inte varit med en svart stålmannen remake... Humor utan dess like. Tittare? Knappast! kalkonfilm? JA!

Inse fakta. Det är tråkigt att förstöra en bra serietidning på det här sättet. Det blir bara väldigt mycket sämre om man laborerar fritt. Hulken sög rejält oh det lär ju Thor också göra...

Niklas sa...

Börjar misstänka att mitt budskap kanske inte riktigt kom fram. Vad jag menade var att Marvel-figuren Thor (som ju filmen är baserad på) och den värld han lever i har rätt lite gemensamt med asaguden Tor. Heimdalls hudfärg gör nog rätt marginell skillnad, i det sammanhanget. Så om det är komiskt eller inte handlar nog om vilket källmaterial syftar till.