söndag 30 november 2014

300 skivor, sedan sist.


De tre senaste månadernas trehundra mest spelade skivor. Hur många har du hört?

Musiken vecka 48.


Snart har helgen vecka 48 tagit slut, och jodå, jag har lyssnat på Bob Hund-låten med samma namn hela två gånger, men det finns annat som jag lyssnat mer på. Nykomlingar är Aina Myrstener Cello och Kings Of Convenience.

lördag 29 november 2014

Dagens fynd på Martinskolans julbasar.


Ser fram emot att läsa dessa. Kenzaburo Oe har jag läst en roman av tidigare, "Mardrömmen". David Foster Wallaces "The Pale King" står som pocket i hyllan och pockar på uppmärksamhet.

tisdag 25 november 2014

Hej, det är jag!

Det är ganska tyst här just nu. Jag har redan varit inne på varför. Inspirationen att skriva, att överhuvudtaget göra något kreativt, lyser med sin frånvaro. Den mesta tiden och tankeverksamheten går åt till jobb just nu, faktiskt. Helt ofrivilligt. Jag vill stänga av, men det är svårt. För mycket ovisshet, för mycket frustration. Jag längtar efter julledigt, efter att få vila ut. Och jag tänker mycket, fortfarande, på hur ett annat liv skulle kunna se ut. Ett liv utan stora omkostnader, utan krav på stora inkomster. En dag kanske.

En glädjande nyhet är att jag ramlade över Alice Coltranes "Journey In Satchidananda" på Myrorna i förra veckan. Har varit nyfiken på henne ett tag, men inte kommit mig för att vare sig köpa eller provlyssna. Nu stod den där i skivhyllan, i det osexiga formatet cd förvisso, men för blott någon tjuga, och då kunde jag inte låta bli. Helt overkligt bra skiva.torsdag 20 november 2014

November #2.


Så här ser det ut när jag går till jobbet på morgonen. Är det konstigt att man längtar bort nån gång?

tisdag 18 november 2014

November.

Det är bara tisdag, och veckan har redan hunnit bjuda på både det blodiga borttagandet av en leverfläck, och inledningen på månadens andra VAB-session. Peppen är enorm! Det verkar inte finnas någon ände på de oväntade twisterna och spännande upplösningarna just nu. Som en färggrann julkalender där något nytt fascinerande väntar bakom varje lucka. Imorgon vankas till exempel övertidsjobb. Inspiration har jag inte till särskilt mycket mer än att hålla näsan ovanför vattenytan, och allra minst till att blogga.

Det är november i mitt liv.

Passande nog läser jag just nu Magnus Dahlström obehagligt suggestiva "Fyr". Den utspelar sig på en vindpinad ö på ett höststormigt hav, där en butter ingenjör leder ett motgångsdrabbat bygge. Jaktstugor ska slås upp, harar ska planteras ut som småvilt. Ön ska vara obebodd, men snart börjar det visa sig att det finns folk där, mystiska människor som inte tillhör den firma som håller i bygget, och som tycks fientligt inställda. Det var länge sedan jag läste något som hade en sådan sugande effekt på mig. Jag dras in i den obehagliga stämningen i boken, och novembermörkret gör onekligen sitt till.

söndag 16 november 2014

Musiken vecka 46.


Har varit hemma och inomhus hela helgen, så många skivor har hunnit passerat genom högtalarna. De med Seabear och Ákos Rózmann är nya sedan i fredags.

torsdag 13 november 2014

To be young, gifted and depressed.


Jag läser Klas Gustafsons mysiga Gösta Ekman-biografi "Farbrorn Som Inte Vill Va' Stor" och slås av fyra saker:

Jag vill ha en tidsmaskin.

Gösta Ekman var en riktigt duktig tecknare. Skulle verkligen inte ha något emot en inramad replika av bilden ovan på väggen.

Han är bra på att berätta om tragiska händelser på ett lustigt sätt:

"Vad gör en omtänksam familj med en livstrött ung människa som just lämnat sjukhuset efter ett självmordsförsök? 'Det absurda är att min släkt, med farmor i spetsen, kom på att jag skulle skickas till Vålådalen', säger Gösta, ännu förvånad."

Jag måste se några klassiska Gösta Ekman-filmer.

onsdag 12 november 2014

Idag...

... har jag sonderat terrängen bland second hand-butikerna på Östermalm. De goda nyheterna: här finns fantastiskt fina kläder! De dåliga nyheterna: de är inte märkbart mycket billigare än vad de är i en "vanlig" klädbutik.

Ändå något av en upplevelse. Höll till exempel i en helt perfekt Harris Tweed-kavaj som jag ska ta mig en funderare på. Har köpt många tweed-kavajer senaste året, men en Harris Tweed saknar jag fortfarande.

torsdag 6 november 2014

Tavlan.

Köpte den här idag. Visste att jag måste ha den så fort jag såg den. Sextio kronor på Stadsmissionen. En matta slank ner också, och en bok som jag redan har i annan utgåva, men nu ska ge bort i present. Nöjd plaskade jag hem genom snömoset.

söndag 2 november 2014

Musiken vecka 44.


Intensiv musikvecka igen. Många skivor har förflyttats från källaren till iTunes-biblioteket (är framförallt glad att återse mina Bonnie 'Prince' Billy-skivor), två skivor (med Oddjob och Joanna Newsom) har inhandlats till rimlig peng, och en del annat har utforskats genom andra kanaler. Nästan lite utbränd på musik nu.

lördag 1 november 2014

Någon sorts bilddagbok.

Torsdag. Slutade tidigare och mötte upp min pappa och min son vid Slussen. Vi klättrade upp till Ivar Los park och tittade på utsikten. Jag provade panoramafunktionen i min halvnya jobbtelefon. Den funkade okej. Vi åt hallongrottor och drack kaffe på ett café i närheten.

När vi gick hade det börjat skymma.
Frank utforskade ihåligt träd.

Feedag. Det såldes pumpor vid Hötorget.

Frank är som sagt väldigt intresserad av svampar just nu. Det har gått så långt att jag rent av råkat kalla honom för Svamp vid något tillfälle, till hans stora förtjusning. På fredagskvällen hade vi barnledigt, och Mikaela passade på att sätta upp några torkade trädsvampar på hans vägg.
Har läst ut två böcker nu i dagarna. Båda var bra på sina sätt, men i slutet av bägge böckerna önskade jag att den snart skulle vara slut så jag fick börja läsa något annat.

Annat som hänt i veckan:

Jag har sökt ett nytt jobb!

Jag har köpt en ny rock!

Jag har ätit middag på Glenn Miller Café med min far och min bror, och lyssnat på ett jazzband!

Men veckan har ändå dominerats av den värsta förkylningen sedan 2010. Hostar lungorna ur mig och ingen ljusning i sikte. Be för mig.