måndag 13 januari 2014

Hårddiskkrasch.

Efter att gårdagens osedvanligt glädjesprudlande inlägg var färdigförfattat återställdes ordningen av en smärre tragedi: jag tappade min externa hårddisk i golvet. Lyckligtvis innehöll den inte texter jag skrivit eller foton jag tagit. Olyckligtvis innehöll den all min musik. Och olyckligtvis gick den sönder.

Så, vad göra? När jag surat färdig (eller okej, jag har fortfarande inte riktigt surat färdigt, men när den första chocken lagt sig) började jag fundera på vad jag ska göra nu. Skivorna finns ju fortfarande kvar, i lådor i källaren förvisso, men ändå. Musiken går att få tillbaka. Det krävs bara en hel del tid och en hel del tålamod. Och en del går säkert att få tillbaka också på andra sätt. Genom att kopiera vänners mp3-filer till exempel. Eller genom att - schhhhh!- ladda ner.

En annan fråga är ju hur jag vill lägga upp formerna för mitt musiklyssnande i framtiden. Ärligt talat vet jag inte om jag orkar ge mig på att digitalisera skivsamlingen igen. Även om erfarenheten har lärt mig att göra en backup då och då är projektet för gigantiskt för att jag ska orka. Det får väl bli en skiva då och då, när andan faller på, kanske komplettera med Spotify, som jag egentligen inte alls tycker om - skivor och låtar är något jag har relationer med, och jag vill inte att de relationerna ska behöva avslutas för att ett storbolag har en kontraktstvist med ett annat storbolag.

Jag vet inte heller om jag vill fortsätta med iTunes. Det känns mer och mer som att det, liksom Last.FM, varit ett filter mellan mig och musikupplevelsen. För mycket pill, administration och statistik.

Min tanke just nu är att investera i en ny dator, lägga in allt av vikt från min gamla, därefter blåsa ur min befintliga dator på allt innehåll, installera en enkel musikspelare och så börja lägga in skivsamlingen igen, i ett sansat och eftertänksamt tempo. Ska bara fundera ut vad jag vill ha för dator först. En ny Mac vore förstås trevligt, men det är ju dyrt. En PC är egentligen bara ett alternativ om jag kan skräddarsy den så att jag slipper allt det jag annars avskyr med PC-datorer: de senaste Windows-versionerna jag har testat har verkligen varit groteska och sjukt sega - eller har jag bara haft oturen att sitta vid en riktigt kass dator? Jag vet inte. Funderar rent av på att lära mig Linux för att komma ner i pris och slippa Microsofts missfoster. Men då blir det ju en massa annat pill, och det är jag helt ointresserad av.

Tiden får utvisa vad som händer. Men fort måste det gå. Så här kan jag inte ha det.

Inga kommentarer: