fredag 30 januari 2015

Etsy.

Dövade lite ångest på Etsy.com igår. Inte genom att köpa, utan genom att titta. Fönstershoppa, kanske man kan kalla det. Finns en hel del fin vintage där. Här är några plagg jag hittat som skulle göra sig fina i min garderob. Dock i helt andra kombinationer.




torsdag 29 januari 2015

Köper jag den här...

... så passerar jag någon slags gräns va?

söndag 25 januari 2015

Otippade sammanhang.

Den här helgen har jag hamnat i sammanhang jag aldrig tidigare trodde jag skulle hamna i: improvisationsteater och Söderkrogen Snövit. Improvisationsteater gick jag på mest för att en gammal vän var med och skådespelade. Jag deltog alltså inte själv. Vännen var imponerande duktig, och hela grejen var faktiskt väldigt kul. Som lek, fast för vuxna, men utan naket och snusk.

Till Snövit gick jag för att Rockdoktrinen, min broders och min gode vän Johns gemensamma projekt, skulle spela live för första gången. Också detta riktigt trevligt, även om Snövit i sig knappast kommer bli något stammishak för mig. Vi som var där för Rockdoktrinens skull var udda fåglar i sammanhanget, kan man lugnt säga.



torsdag 22 januari 2015

Pingvinklassikerna.

Förra torsdagen kom jag till Farsta Strand i lite för god tid när jag skulle hämta Frank, så jag unnade mig en liten omväg till dagis, och befann mig plötsligt på ett torg där jag aldrig tidigare varit. På torget visade det sig finnas en loppis, och då jag fortfarande hade några minuter att slå ihjäl kikade jag in. Utbudet var väl ungefär vad man kunde vänta sig av en förortsloppis, det vill säga inget speciellt alls, med undantag för en bokhylla med utländsk litteratur, som innehöll radvis med vackra orangea Penguin Classics-ryggar. En krona styck ville de ha för böckerna, och det var jag ju självklart villig att betala. Tyvärr tog de bara kontanter, och jag hade inga med mig, så böckerna fick vänta. Men idag kom jag tillbaka och plockade dem. En diktsamling av Mare Kandre, en roman av Pär Rådström och en av Stig Dagerman fick göra dem sällskap i väskan. Fyrtiofem kronor allt som allt. Jag är mycket nöjd.


lördag 17 januari 2015

En låt #40

St. Thomas - Oh I Have Left The Ground

Igår köpte jag en skiva med St. Thomas på Myrorna. Hans första, "Mysterious Walks". Har lyssnat en gång, och den låter helt okej, med potential att växa.

Jag vet inte mycket om St. Thomas, mer än att han hette Thomas Hansen, sångröstmässigt hade svårartat Neil Young-komplex, kom från Norge, och dog allt för ung, för bara några år sedan. Liksom många andra artister i den här genren brottades han med psykisk ohälsa och missbruksproblem. Sista spåret på "Mysterious Walks" har den illavarslande titeln "My Early Funeral", som om han visste precis vad som väntade. En del av hans öde kunde också förutspås i sakrala "Oh I Have Left The Ground", som jag själv hörde första gången på en Uncut-cd för en herrans massa år sedan.

Den var obligatorisk ingrediens på bladbanden under en period. Kanske St. Thomas största stund.

tisdag 13 januari 2015

Den vilda jakten på duffelknappen.


Jag behöver en sån här knapp. Det har fallit bort en från min duffel. Det är mycket irriterande. I min enfald trodde jag att det bara skulle vara att ramla in på någon tyg- eller knappbutik och köpa en, men det finns ingenstans. Om någon i min stora läsekrets skulle råka sitta på en överbliven knapp, hör av er.

söndag 11 januari 2015

Mönstret! Färgerna!

På kavajen längst fram. Vill ha!

lördag 10 januari 2015

Denna vecka.

Låg aktivitet på bloggen just nu. Mycket jobb och mycket elände i världen upptar min tid och min tankeverksamhet. Ett och annat har jag ändå hunnit med i veckan, även om jag inte skrivit om det. En del har hamnat på Instagram, och jag tänkte jag skulle dela med mig av det även här, med lite längre förklaringar än vad jag mäktar med på Insta (hatar att skriva på telefonen, mina fingrar kommer nog aldrig vänja sig vid att trycka på en skärm istället för på faktiska knappar).



Vykort! Jag har börjat tapetsera ena sidan av min vinylhylla (IKEAs expedit, ful  men funktionell) med vykort jag köpt på mig eller hittat som kvarglömda bokmärken i second hand-böcker. Gillar vykort. Som konst, men billigt. Och expeditsidan blir lite som en egen privat Tumblr, där bilder jag gillar dyker upp i mitt blickfång närhelst jag riktar blicken åt det hållet. Funderar så smått på att börja samla på allvar och sätta in i ett album, om så bara av den anledningen att bilder är väldigt kul att titta på.


Har länge varit sugen på att köpa mig en ljusslinga från Iris Lights, som jag tycker ger ett behagligt och småfestligt sken. Istället köpte jag ett billigare alternativ på Clas Ohlson, men färgerna var inte optimala. Därefter inleddes det kanske något omständliga projektet att få själva lyktorna att likna Iris Lights så mycket som möjligt. Först badade vi dem i ljummet vatten så färgen skulle gå enkelt att skala av. När all färg var borta inhandlades silkespapper, och vi började tapetsera bollarna i olika färger.


Och så här blev resultatet: som Iris Lights, men några hundra billigare. Väl värt lite pysslande.


Igår köpte jag också äntligen ett par kängor av märket Grenson, som jag tänkt köpa i över ett år utan att komma till skott. De var nedsatta med 30 % och därmed en tusenlapp billigare än vanligt. Mycket nöjd! Värt att jaga runt i hela stan under julrean för. I veckan lämnar jag in dem för sulning. Sen jävlar!

onsdag 7 januari 2015

Svart onsdag.

Tungt beväpnade terrorister mot ett gäng skämttecknare. Något är väldigt fel här. Väldigt väldigt fel.

tisdag 6 januari 2015

torsdag 1 januari 2015

Någon form av årssammanfattning, del 3.

September


Det var val, och det blev ju ett helvete av det. Rätt sida vann, men SD växte chockartat, och parlamentariskt kaos följde. Men det vet ju alla redan. På jobbet var det kaos, men jag gick levande genom elden och kom stärkt ut på andra sidan till slut. På hemmafronten var det lite lugnare. Jag fick en röd, stickad mössa av Mikaela, och den hade jag på mig under våra återkommande svamppromenader i Fagersjöskogen. På kvällarna tittade vi på "Bokcirkeln I Hökarängen" och "Peaky Blinders". Jag lyssnade på Kevin Morby och John Coltrane. Frank fyllde fyra år. Vi var hundvakt. Jag beundrade kläderna och cyklarna på "Bike In Tweed".

Oktober


En prövning till månad. Förkylningarna avlöste varandra, och föräldralivet handlade mest om ständiga gräl med trotsigt barn. I skärgården jagades det ubåtar, och mitt i det gav vi oss ut på blueskryssning, som för mig mest innebar en massa tid i hytten med ömsom dödsångest, ömsom sjösjuka. Årets finaste skiva inhandlades; Vashti Bunyans "Heartleap". Köpte också två Felt-skivor och en ny favoritrock denna månad. Var i Karlskoga och plockade svamp.

November


Betydligt bättre månad. Rätt lugn och harmonisk, om än med en del förkylningar även nu. Skivkväll hos min bror, jazzbrunch på Södra Teatern, middag på Glenn Miller, hittade fin tavla på Stadsmissionen... många bäckar små. Fina fynd i second hand-världen också. Särskilt nöjd med upptäckten av Alice Coltrane. Läste en hel del denna månad. Lyssnade mycket på Aina Myrstener Cello.

December


Månaden och året avslutades i trötthetens tecken på grund av väldigt tidiga mornar, men fram till det var det en helt okej månad. Ett par julbord, förstås, där ett av dem innehöll en del sexistisk underhållning som jag inte kommenterar mer än så för jobbfridens skull (det var inte min arbetsplats som arrangerade, tack och lov). Såg "Gentlemen" på bio. Fick hemstickade strumpor i födelsedagspresent, Richard Ford-böcker och Jan Johansson & Radiojazzgruppens "Vårdkasar" på LP i julklapp.